یکی از مشکلاتی که بعضی از بانوان با آن مواجه هستند غیبت شوهر بیش از چهار سال است. قانون در چنین شرایطی سعی کرده است از بانوان حمایت کند.
محب نیوز قوانین مرتبط با غیبت همسر را در یک مقاله گرد آورده است تا به بانوان درگیر در چنین مسئلهای کمک کند.
اولین قانون دربارهی غیبت شوهر بیش از چهار سال، ماده ۱۰۲۹ قانون مدنی است که به شرح زیر است:
براساس مادهی ۱۰۲۹ قانون مدنی «زمانی که فردی به مدت ۴ سال کامل غایب و مفقودالاثر باشد. همسر او قادر خواهد بود برای طلاق درخواست کند و با رعایت ماده ۱۰۲۳ قاضی قادر است حکم طلاق او را بدهد».
براساس ماده ۱۰۲۳ باید اظهان داشت دادگاه زمانی قادر است حکم طلاق غیابی را صادر نماید که بعد از دریافت درخواست طلاق از سوی همسر در یکی از جراید محل و یکی از روزنامه های کثیرالانتشار تهران به طور ۳ دفعه متوالی و هر دفعه به فاصله ۱ ماه غیبت مرد را آگهی نماید و افرادی را که احتمال دارد از غایب اطلاعی داشته باشند دعوت کند که چنان چه اطلاعی داشتند دادگاه را مطلع نمایند.
هنگامی که ۱ سال از زمان نشر اولین آگهی گذشت و زنده بودن غایب اثبات نگردید، دادگاه قادر خواهد بود حکم طلاق بدهد. پس پیش از گذشتن حداقل ۵ سال از زمان آخرین خبر غایب، دادگاه اجازه ندارد که حکم طلاق به دلیل غیبت همسر را صادر نماید.
زنی که همسرش غایب و مفقودالاثر باشد و قاضی دستور طلاق او را داده باشد نیز لازم است که از تاریخ طلاق عده وفات همسر خویش را نگه دارد.» (ماده ۱۱۵۶ قانون مدنی) احتمالا علت این دستور آن است که احتمال فوت همسر در این موارد بسیار است.
بازگشت همسر
چنان چه فرد غایب بعد از رخ دادن طلاق و گذشتن مدت عده برگردد، فاقد هر گونه حقی نسبت به همسر سابق خود است. اما چنان چه پیش از انقضاء مدت عده برگردد، حق رجوع دارد. و قادر خواهد بود با اظهار به ادامه ازدواج، طلاق را نابود کند. (ماده ۱۰۳۰ ق. م.)
منبع خبر غیبت شوهر بیش از چهار سال