یکی از احکام مرتبط با زنان در اسلام ممنوعیت زنان از عبادت در صورت ابتلا به بیماری زنانه است. محب نیوز در ادامه به بررسی این مسئله میپردازد.
همانطور که می دانید بانوان هر ماه درگیر عادت ماهیانه میشوند که کاملا طبیعی است. اما اگر بیماری زنانه داشته باشند عادت ماهیانهاشان ممکن است از حد معمول طولانیتر گردد.
آنچه که اینجا مطرح است آن است که زنانی که دچار چنین شرایطی هستند وضعیت انجام عبادات و نماز خواندن و غسل کردن آنها به چه صورت است.
حیض
حیض، خونی است که معمولا، هر ماه به مدت چند روز از رحم زنان – به علت تأثیر هورمونهای تخمدان – خارج میشود. و به هنگام انعقادنطفه، غذای جنین قرار میگیرد.
این خونریزی، از سن بلوغ تا سن یائسگی زن اتفاق میافتد. نامهای دیگر حیض قاعدگی، رگل، عادت ماهانه، پریود و بی نماز شدن است. و زن را در این حالت، حائض می گویند.
خداوند در آیه 222 سوره بقره خیلی کوتاه درباره آن سخن گفته است. فقیهان برای خون حیض، نشانهها و شرایطی گفتهاند. نشانههای این خون، آن است که غلیظ، گرم، به رنگ تیره ( سیاهی مایل به سرخ) یا سرخ، همراه فشار و کمی سوزش است.
شرایط این خون نیز عبارتند از بلوغ، مشاهده پیش از سن یائسگی، کمتر از سه روز نبوده و بیشتر از ده روز نباشد. همچنین به طور پی در پی در سه روز اول باشد، خون در تمام سه روز استمرار داشته باشد. افزون بر این باید دست کم ده روز بین دو حیض فاصله بیافتد.
استحاضه
در اصطلاح، یکی از خونهایی است که از رحم زن خارج میشود. زن را در این حالت، مستحاضه می گویند. و هر خونی که غیر از حیض، نفاس، زخم، دمل و مانند آن باشد، خون استحاضه است.
نشانههای این خون به طور غالب این است که رقیق، سرد، زرد رنگ ،بدون فشار و سوزش است. البته بعضی مواقع ممکن است سیاه و سرخ و گرم و غلیظ و با فشار و سوزش بیرون آید. خون استحاضه هیچ شرطی ندارد و مثل خون حیض نیست. ( منظور از روز در اینجا است که، اگر روز اول شروع شود ، تا روز چهارم حداقل ادامه داشته باشد. )
استحاضه قلیله
استحاضه قلیله آن حالتی است که زن پنبه را داخل کند، با وجود آنکه ظاهر آن خونی میشود اما خونی درون پنبه فرو نمیرود.
مستحاضه قلیله، سه وظیفه دارد:
- برای هر نماز اگر خون دید، یک وضو جداگانه بگیرد. مثلا، برای نماز ظهر، یک وضو و برای نماز عصر، وضوی دیگری بگیرد.
- برای هر نماز، بنابر احتیاط واجب است که پنبه یا نوار بهداشتی خود را عوض نماید.
- چنانچه خون به فرج خود رسیده، تطهیر نماید.
استحاضه متوسطه
استحاضه متوسطه آن حالتی است که زن پنبه را داخل کند، خون دردن پنبه فرو می رود و حتی از آن سوی آن نمایان میشود. اما با این وجود به دستمال و امثالهم که معمولا خانمها برای جلوگیری از خون میبندند، نرسد.
برای این حالت چهار وظیفه وجود دارد که عبارتند از:
- برای هر نماز، پنبه یا نوار بهداشتی خود را باید عوض کند.
- اگر خون به فرجش رسیده، تطهیر کند
- جهت انجام هر نماز، یک وضو جداگانه بگیرد. مثلا، برای نماز ظهر، یک وضو و برای نماز عصر، وضوی دیگری بگیرد.
- در هر شبانه روز، یک غسل پیش از نماز صبح به جا آورد. بدین ترتیب که اگر پیش از نماز صبح، خون استحاضه متوسطه دیده، باید برای نماز صبح غسل کند تا صبح دیگر. چنانچه این حالت پیش از نماز دیگر (مثل ظهر و عصر یا مغرب و عشا) پیش آید، باید برای آن نماز، غسل کند. اما از فردای آن روز، چنانچه به همان حالت متوسطه باقی بماند، باید قبل از هر نماز صبح، غسل کند.
استحاضه کثیره
این حالت هنگامی است که پنبه را داخل کند، به طور کامل خونی شده و حتی به دستمال و امثالهم میرسد.
مستحاضه کثیره، چند وظیفه دارد:
- برای هر نماز، نوار بهداشتی خود را عوض کند.
- آلودگیهای فرج را پاک نماید.
- برای هر نماز، یک وضو جداگانه بگیرد. مثلا، برای نماز ظهر، یک وضو و برای نماز عصر، وضوی دیگری بگیرد.
- انجام یک غسل قبل از نماز صبح و یکی قبل از نماز ظهر و عصر. (چنانچه با هم بخواند.) یکی هم پیش از نماز مغرب و عشا. «چنانچه با هم بخواند.»
- چنانچه بین نماز ظهر و عصر و نماز مغرب و عشا فاصله بیندازد، باید برای نماز عصر و نماز عشا دوباره غسل انجام دهد.
خلاصه مقاله ممنوعیت زنان بیمار از عبادت
بانوانی که بیماری زنانه دارند، حق انجام عبادتهای خود ندارند. اما به در صورتی که غسل مخصوص به بیماری خود را بگیرند میتوانند عبادتهای خود را بی هیچ مشکلی انجام دهند.
ما در این مقاله به معرفی چهار مدل غسل پرداختیم. بانوان قادر خواهند بود با توجه به مشکلشان یکی از آنها را انجام دهند.
منبع مقاله ممنوعیت زنان بیمار از عبادت
کتاب احکام بانوان. مؤلفان: سید مجتبی حسینی، محمد ضیائی. ناشر: آستان قدس رضوی، معاونت تبلیغات و ارتباطات اسلامی.